Een dwergpapegaai is normaal levendig en alert met een stevige, grijsgroene of bruine ontlasting. Het is vaak lastig te zien of de vogel ziek is. Omdat de dwergpapegaai een prooidier is zal deze zich niet snel kwetsbaar opstellen. Kwetsbaar opstellen is immers een uitnodiging voor roofdieren om aan te vallen. Aanwijzingen dat er iets mis is met de dwergpapegaai zijn neusuitvloeiing, ooguitvloeiing, ademen met de bek open, zwaar ademen en verenplukken. Een slechte conditie laat zich kenmerken door een dof verenkleed. Leverproblemen zijn te ontdekken aan de hand van gele ontlasting. Als je een van de aanwijzingen bij je dwergpapegaai ontdekt is het noodzaak om zo snel mogelijk naar een ervaren vogeldierenarts te gaan.
Veel ziekten worden veroorzaakt door virussen. Het is belangrijk dat je je dwergpapegaai jaarlijks laat controleren door een deskundige vogeldierenarts. Een aantal veel voorkomende virussen zijn het polyomavirus, circovirus, chlamydophila.
Het polyomavirus komt voor bij alle papegaaien en papegaaiachtigen. Een andere naam voor deze ziekte is de kruipersziekte. Bij een lichte vorm van de ziekte ontwikkelen de jongen een groeiachterstand en krijgen een ze een opgezette buik en leverproblemen. Bij een zwaardere vorm kan de vogel zelfs doodgaan aan het virus.
Het circovirus is verantwoordelijk voor de snavel- en veerrotziekte (PBFD). Deze ziekte is het meest voorkomend bij jonge vogels tot drie jaar oud. De snavel- en veerrotziekte kenmerkt zich door het uitvallen van de veren en de snavel krijgt een glanzende kleur in plaats van de normale doffe kleur. De vogel wordt sloom en stopt met eten of gaat braken. De ziekte komt bij dwergpapegaaien niet heel vaak voor, maar ze kunnen wel drager zijn van het circovirus.
Psittacose (papegaaienziekte) wordt veroorzaakt door een chlamydophila bacterie. De symptomen van deze ziekte lijken nog het meest op een verkoudheid. De neus gaat lopen, ademen gaat moeilijk en de ogen zijn ontstoken. Vaak is de vogel dan al ernstig ziek. Let er op dat deze ziekte ook overdraagbaar is op mensen.
KDS staat voor kliermaag-dilatatiesyndroom. KDS wordt veroorzaakt door het Bornavirus. Dit virus tast de zenuwen in de maag en de darmen aan waardoor de kliermaag verwijd. De vogel zal uiteindelijk verhongeren doordat hij zijn eten niet meer kan verteren.
Geen virus maar wel levensgevaarlijk voor vogels: de PTFE (anti-aanbaklaag) van pannen en gourmetstellen. Bij sterk verhitten geven deze pannen een damp af die giftig is voor vogels. Zet de dwergpapegaai dus nooit in de keuken. Ook de damp van sigarettenrook, schoonmaakmiddelen, deodorant, geurkaarsen of vlooienspray is giftig voor vogels.
In alle gevallen geldt: twijfel je aan de gezondheid van je vogel, neem deze dan mee naar een vogeldierenarts. Deze kan het beste beoordelen wat er aan de hand is met je dwergpapegaai en adequate actie ondernemen.